Hur fungerar EU?

EU är ett ekonomiskt och politiskt partnerskap mellan 27 demokratier i Europa som bildades för att skapa och bevara freden i Europa med ekonomiska och politiska medel efter andra världskriget, då hela Europa var trötta på krig och oroligheter. Idag är EU:s övergripande mål säkerhet, rättvisa, välstånd, frihet och fred för dess 498 miljoner invånare. Men hur fungerar EU? Hur styrs de? Vad gör de? Varför gör de? De ska jag nu försöka förklara för er i denna artikel på ett intressant och informativt sätt.


EU har i mera än 50 år kämpat för dess medlemmars rättigheter, med en helt ny form av organisation som inte kan liknas med något annat statsskick. Med sitt unika politiska system tas besluten i tre organ, EU kommissionen, EU Parlamentet samt EU rådet. Alla som sitter i EU:s organ är indirekt eller direkt valda av oss europier så du påverkar EU.


Vi börjar med det organ som inte har någon beslutande rätt utan dess jobb är att lägga fram lagförslag och förändringar till EU Parlamentet och EU rådet, jag talar om EU kommissionen. Förutom att kommissionen lägger fram förslag om lagstiftningen är det också deras ansvar att se till att de beslut som tagits fram i Parlamentet och Rådet fullföljes i medlemsländerna samt att förvalta EU:s budget. EU kommissionen består av 27 medlemmar, en från varje medlemsland. Varje medlemslands regering tar fram en nominering som ska representera landet i Kommissionen, Parlamentet ska sedan godkänna nomineringen. Sveriges EU kommissionär är Cecilia Malmström och sitter med 26 andra kommissionärer i Bryssel eller Luxemburg.

 

De förslag som läggs fram av EU kommissionen läggs även fram till EU rådet (Minister rådet eller Europeiska unionens råd). I minister rådet sitter 27 medlemmar som byts ut beroende på vilka frågor som tas upp.  En annan uppgift som EU rådet har är att ingå i internationella avtal för EU:s räkning samt att de delar besluten med Parlamentet. Varje halvår byts Ministerrådet ordförande ut, just nu är det Ungern som är ordförande land. Rådet träffas fyra gånger om året, oftast i ordförande landet för att diskutera.

 

Nu till det största beslutande organet i EU:s statsskick, EU Parlamentet. EU Parlamentets jobb är att fatta beslut om lagförslag från kommissionen och godkänna nya medlemsländer, vilket inte har skett sedan 2007.  Parlamentet kontrollerar även kommissionens arbete och budgeten. EU Parlamentets medlemmar väljs i EU:s 27 medlemsländers i allmänna val vart femte år. EU Parlamentet består av 785 mandat, vara av 18 tillhör Sverige och hela 99 mandat tillhör Tyskland. Antalet mandat har ökat sedan Lissabon föredraget som träde i kraft den 1 december 2009. Antalet mandat för varje land är baserat på dess folkmängd.

EU Parlamentets ordförande är Jerzy Buzek från Polen som är med i EPP(European Peoples Party) och har kristdemokratiska ideologiska politiska åsikter. Tillskillnad från den svenska regeringen där man sitter i olika utskott, beroende på ens expertis så sitter man i Parlamentet tillsammans med ens politiska ideologi. Alltså även om ledamöterna väljs i olika länder byggs arbetet i Parlamentet på politisk tillhörighet. Ledamöterna delar in sig i olika grupper beroende på vilket parti de tillhör. Ledamöterna får inte heller sitta på två stolar som man brukar säga, de får alltså bara tillhöra en politisk grupp. Det finns även partier och ledamöter som inte tillhör någon grupp och räknas då in i de som ”grupplösa”. EU Parlamentets jobb påverkar våra vardagsliv när det gäller miljö, konsumentskydd, lika möjligheter, rättigheter, skyldigheter, transporter, fri rörlighet för arbetande, varor och rörelse. Så tro inte att EU inte påverkar ditt liv.

 

Förutom dessa tre organ i EU:s politiska värld så finns de några få mindre organ som hjälper EU Parlamentet, EU kommissionen och EU Rådet med rådgivning, fakta och förvaltning. Vi har:

  • EG Domstolen i Luxemburg som består av 27 domare en från varje medlemsland och åtta generaladvokater som har utsetts av medlemsländernas regeringar i samförstånd. Dessa advokater och domare sitter i sex års tid i EG Domstolen.
  • Revisionsrätten är EU:s ekonomi ansvarige. Den består av en medlem från varje EU land. De sitter som i EG Domstolen i sex år och jobbar med EU:s inkomster, ser till att utgifter är lagenliga, förvaltar budgeten och ser till att allt går korrekt till när EU får och ger pengar.
  • Europeiska Ekonomiska och Sociala kommittén som är rådgivare till Parlamentet och Ministerrådet de kallas även det organiserade civila samhället och är utsatta av Ministerrådet och sitter i fyra år på sin post.
  • Vi har Regionkommittén som är representanter från regionala och lokala organ som även de har utsätts från Ministerrådet och har fyra års åtaganden.
  • Europeiska investeringsbanken i Luxemburg som ger lån och garantier till EU:s mindre utvecklade områden och hjälper företag att bli konkurrenskraftiga.
  • Europeiska centralbanken i Frankfurt som tar hand om euron, förvaltning och penningpolitik

Sverige påverkar EU.

Även om Sverige ibland inte anser ha någon påverkan på EU så är det inte sant. De svenska representanterna i EU är många.

Vi har stadsministern som företräder Sverige i ministerrådet.

Ministrar från den svenska regeringe som deltar I ministerrådet.

En av den 27 kommissionärerna är från Sverige.

I europaparlamentet finns 18 ledamöter från Sverige, dock ska det vara 20 enligt Lissabon föredraget.

En domare i EG domstolen respektive tribunalen har föreslagits av den svenska regeringen.

En ledamot i Revisionsrätten är föreslagen av den svenska Regeringen.

12 svenska kommun och landstingspolitiker är ledamöter i Regionkommittén.

12 företrädare för svenska arbetsgivare och arbetstagare samt andra intressen deltar i ekonomiska och sociala kommittén.

Dessutom arbetar drygt tusen svenska tjänstemän i EU:s institutioner, främst i EU kommissionen.

Skrivet av: Louise Hulander

Källor:

http://www.resurs.folkbildning.net/page/3904/medborgarnaocheu.htm

http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_4/index_sv.htm

http://watereverywhereproject.blogspot.com/




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0