Vad gör EU för kulturen?

EU är en otroligt mångkulturell Union, det kan man lugnt räkna med, eftersom att man genom EU:s tillblivelse samlat all kultur ifrån 27 olika länder. Konst ifrån Frankrike, Tjurfäktning ifrån Spanien, Pasta ifrån Italien och mycket mer. Alla medlemsländer bidrar med något och det gör även EU. De bidrar med mycket, bland annat 400 miljoner Euro!

Bildkälla: iStockphoto

EU har inte bara som mål att införa Euron i alla sina medlemsländer, att göra Unionen mer sammansmält, utan mycket satsning går även på kultur. EU är otroligt stolt över sitt enorma kulturarv med bland annat konst, teater, film, musik och arkitektur att skryta med och hoppas kunna stödja, bevara och göra den tillgänglig för alla. Dessa mål kommer ifrån Maastricht-fördraget 1992, då EU:s kulturella gren, den europeiska integrationens kulturella dimension, skapades. Men även innan 1992 så jobbade EU med kulturen, redan 1985 startades idén att varje år utse en Kulturhuvudstad. Denna idé har blivit mycket framgångsrik genom åren och 2014 ska Umeå utses till nästa Kulturhuvudstad. EU:s kultursatsning är inte bara en källa för att bevara och stödja kultur utan det är även en viktig källa för jobb till drygt sju miljoner invånare i EU. I detta försöker EU att ge bidrag, och förenkla utvecklingen av kultur genom att minska på byråkratin och finansiella problem och även frambringa partnerskap mellan olika kulturella parter både inom och utanför EU. Till exempel hjälpte EU till att restaurera både Teatro del Liceu i Barcelona efter en brandskada 1994 och la Fenice i Venedig, som brandskadades 1996. EU betalar även för uppbyggnad av nya kulturskolor, inspelningsstudior och konsertlokaler.

Källa: Van Parys Media.

En annan stor kulturell satsning är att utöka den språkliga mångfalden genom att med olika metoder uppmuntra studier i andra språk. EU:s förhoppningar är att Europeiska medborgare ska lära sig minst två språk förutom sitt modersmål. En av EU:s huvudprinciper är att höja och stärka den språkliga mångfalden i Europa.

Skrivet av: Johannes Erik Wiklund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0