Vad är syftet med EU?

Filosofer och visionärer drömde om ett enat Europa långt innan det blev ett mål för världsledarna. Victor Hugo var en av dem som ville ha ett förenat Europa med fred och humanistiska ideal som mål. Tyvärr så krossade världskrigen denna dröm.

Men efter världskriget så väcktes ändå förhoppningar. De som stod emot totalitarismen under kriget var beslutna för att sätta stopp för att det skulle uppstå nya motsättningar mellan länderna. De ville istället skapa förutsättningar för en långvarig fred. Under åren 1945 och 1950 började några statsmän arbeta med att övertyga sina landsmän att det var dags för en ny era, en era av fred och harmoni. Tanken med det hela var att man skulle skapa en nya organisation som grundades på liknande intressen och avtal som garanterade rättsstatsprincipen och jämnlikhet mellan länderna.

Robert Schuman, en fransk utrikesminister förde Jean Monnets idéer vidare och föreslog att man skulle skapa kol- och stålgemenskap inom EU. Detta innebär att länder som en gång krigat med varandra skulle istället samla sin produktion under samma flagga, den höga myndigheten.

Efter fallet av Berlinmuren 1989 så gav EU sitt stöd till Tysklands återförening. 1991 föll Sovjetimperiet, då ville de tidigare kommunistländerna som under årtionden levt under Warszawapaktens diktatur skapa sig en framtid inom EU.

Det är bara fler och fler som vill gå med i EU, de senaste var Turkiet och Kroatien.

Säkerheten inom EU är viktig även under 2000-talet. EU måste kunna garantera säkerhet för medlemsstaterna. Det krävs ett konstruktivt samarbete med EU:s grannregioner, Nordafrika, Balkan, Mellanösten och Kaukasus. EU måste skydda sina strategiska och militära intressen, detta utförs genom att utveckla en gemensam europeisk säkerhets- och försvarspolitik.

För att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet måste alla polismyndigheter inom EU sammarbeta. För att alla ska få frihet, säkerhet och rättvisa måste därför alla staters regeringar samarbeta. Detta förutsätter att Europol (europas polisbyrå) och Eurojust (europeiska enheten för rättsligt samarbete mellan åklagare, domare och polistjänstemän) får spela en större roll.

EU bildades med målet att skapa fred, men all framgång är beroende av ekonomiska faktorer.

Skrivet av: Tobias Björkman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0