Tio historiska steg

Efter andra världskriget började en ny tid för det sargade Europa som efter krigets slut blev enat, och upp byggdes det EU vi har idag.

Efter Andra världskriget tagit slut låg större delen av Europa i ruiner. Och man försökte göra allt för att få tillbaka de man förlorat under kriget. Det som en gånga hade varit stora städer såg nu mer ut som ruiner, och länderna splittrades under kalla kriget som skulle pågå i 40 år.


Det blev östra sidan och västra sidan. USA kom med en ide som kom att kallas Marshallplanen, och med Winston Churchill i spetsen donerade USA pengar till både öst och väst men öst tackade nej. Väst fick då alla pengar och de började bygga upp sina länder igen. De började även sammansätta Europarådet (1949).  Sex av tio länder på den västra sidan vill fördjupa iden om ett enat Europa och den 9 maj 1950 kommer den Franska utrikesministern Robert Schuman med en ide hur man kan fördjupa samarbetet. Hans ide var kol och stålunionen som skulle förhindra att ett enskilt land skulle kunna bygga vapen och krigs material. iden presenterades 18 april 1951. de första länderna som startade EU var: Italien, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland.


De länder som var på västra sidan hade det bättre än de på östra, de på västra hade mer frihet och kunde bygga upp sina länder igen medan öst hade det svårare med både friheten och pengarna. I augusti 1961 byggde Östtyskland en mur genom hela Berlin för att inte människor skulle fly över till den västra sidan. Muren kallades Berlinmuren och revs 1989.


1 juli 1968 tas tullarna bort och export och import blir möjlig mellan länderna utan tull. Två år efter detta beslut tas även ett om att förhindra miljöförgiftning och förstöring.  1973 växer EU unionen med tre länder: Danmark, Irland och the United Kingdom. Efter att dessa länder gått in i EU följer många länder efter: 1981 Grekland, 1986 går Spanien och Portugal med. Efter ca tio år har EU unionen vuxit med sex länder. År 1992 är ett viktigt år för EU historia, då undertecknades Föredraget om Europeiska unionen i Maastricht.  Där står regler om den gemensamma valutan euron, gemensamma utrikes och säkerhetspolitiken och frågor inom den rättsliga och inrikes.


1995 ökar EU med ytligare med tre länder nämligen Sverige, Finland och Österrike. Efter att dessa tre länder gått med är nästan hela Västeuropa med i EU. 1997 utvecklas ytterligare en ide, Amsterdamföredraget som sattsar mer på sysselsättningsfrågor och medborgarnas rättigheter.  1999 införs Euron i flera ut av EU s länder vilket gör att länderna kommer närmare varandra, med samma valuta är det lättare att handa och resa. 2004 tillkommer åtta länder i EU s familj: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Cypern och Malta tillkommer direkt efter att dessa länder gått med.


2004 undertecknas ett föredrag som handlar om att det ska bli lättare för EU länderna att enas i demokratiska frågor. Med EU tjugofem länder tar man ut en utrikesminister för hela EU. För att detta skulle bli möjligt var alla tjugofem länder tvungna att skriva på.


2005 återkommer frågan om miljöförstöring och Kyotoprotokollet skrivs under för att förbättra den globala uppvärmningen. Alla EU länder har skrivit under men USA skriver inte under vilket är synd då de släpper ut mest koldioxid.

 


 


2007 kommer Bulgarien och Rumänien med i EU. Och de nu tjugosju medlemsländerna skriver på Lissabon föredraget som ska göra EU ännu mer demokratiskt och lättare att ta hand om frågor.


Skrivet av: Rebecca Girardi Hillborg

 

 

 


Kommentarer
Postat av: <3

k bry

2012-02-24 @ 08:54:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0