Tio historiska steg

Det andra världskriget förstörde städerna i Europa och hus och byggnader var borta och man kunde inget göra för att bygga upp det igen samtidigt som de delades in i östra och västra sidan.

 

Marshelplanen var en plan av USA med Winston Churchill som ledare som donerade pengar till de båda sidorna, men öst tackade nej och tog inte emot pengarna vilket ledde till att den västra sidan fick allt. Med pengarna kunde de börja bygga upp sina länder samtidigt som de startade ett råd som de döpte till europarådet. Detta var år 1949. Detta gick ut på att få ett enat Europa och sex länder från den västra sidan tyckte detta var en bra ide och gick med. Dessa länder var, Frankrike, Luxemburg, Italien, Belgien, Nederländerna och Tyskland. 1951 presenteras också en ide som kom från Frankrike, iden var ett sätt att samarbeta och förhindra ett enskilt land att bygga upp vapen.

 

Eftersom den östra sidan tackade nej till Amerikas erbjudande hade de mycket svårare att kunna bygga upp allt som blivit förstört och folk från östtyskland försökte ta sig till västtyskland eftersom de hade det mycket bättre. Därför byggdes det en mur över Berlin som skulle hindra människor från att byta sida. Muren kallades Berlinmuren och byggdes 1961 och stod till 1989 då den revs.

 

1968 blir det möjligt för import och export mellan länderna utan tull eftersom den tas bort.
1970 förhindrar man miljöförgiftning och miljöförstöring. 1973 går 3 till länder med i EU vilka är Irland, Storbritannien och Danmark. Ett par till länder går med, 1986 – Spanien och Portugal, 1981 – grekland. 1992 undertecknas ett föredrag där de beslutar om valutan Euron. Sverige, Österrike och Finland går med 1995.

 

År 1999 inför man valutan Euron i de flesta länderna. Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Cypern och Malta går med i EU 2004. Med 25 länder med i EU går Bulgarien och Rumänien med 2007 och med de 27 länderna skriver EU på Lissabon föredraget.

 

Skrivet av: Jacob Erneryd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0