Medborgarnas Europa

EU jobbar ständigt för att förbättra och underlätta för invånarna i EU. EU driver frågor och rättigheter för invånarna för att kunna underlätta studier, jobb, att kunna arbeta och bo utomlands. Man vill att det ska vara lika lätta att jobba studera i ett annat land som i sitt eget land. Men man skulle kunna säga att målet är när man frågar vilket land man kommer ifrån ska man svara, ”jag kommer från Europa”.  EU vill gynna invånarna i Europa för att vi ska kunna resa och leva fritt i Europas länder. Att kunna göra det är en mänsklig rättighet. Det europeiska sjukförsäkringskortet ett viktigt kort att ha med sig.


EU har förbättrat rättigheterna för resande under förra året. Resenärer ska få bättre information om de ex; blir gripna eller orättvistbehandlade ska man ha rätt till att ha en tolk och så länge man inte är dömd för något är man oskyldig. När man åker utomlands är det viktigt att man har med sig sitt europeiska sjukförsäkringskort för om det händer något och man måste in på sjukhus har du samma ekonomiska villkor som i sitt hemland. Men inom norden behöver man inte ha något europeisk sjukförsäkringskort. I länder utanför EU/EES och Schweiz har man inte rätt till vård med europeisk sjukförsäkringskortett. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver man då en privat reseförsäkring.


Språk är det som kan vara ett hinder när man reser. Engelska är det internationella språket överandra men de 23 officiella språken i EU är bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska.


Fri arbetsmarknad inom EU
Man ska kunna jobba inom sjukvård, skola och andra offentliga sektorer men om du söker ett jobb inom polis, armén och myndigheterna eller inom utrikespolitik måste man ha ett medborgarskap. EU:s beslut om
rättigheter har skapat 9,4 miljoner jobb i EU det är totalt sätt flera jobb än vad alla de stora företagen anställde tillsammans.
EU har också avsatt 100 miljoner euro i sin budget till startlån för arbetslösa som vill starta eget. Tack vare att nya företag skapas, skapas också många nya arbetstillfällen.

Om man vill kan man studera utomlands eller vara med i ett Comenius projekt (som vi har med Italien). Ett utbyte med ett annat land eller annan skola som det var för oss går ut på att se hur dem lever i ett annat land med annorlunda språk och kultur. Vi är 20 elever i Engelska Klassen på Stockholms Hotell och Restaurang skola som får vara med i ett sådant projekt. Det är endast 5 % (uppskattade siffror för programperioden 2007-2013) av alla skolelever i EU som får vara med i ett sådant projekt som är mycket lärande och intressant.


EU underlättar otroligt mycket för oss invånare som är med i EU det jobbar för att vi ska kunna leva i Europa som om det vore ett ända stort land. De bestämmer om rättigheter och om hur vi ska kunna resa fritt och kunna leva i vilket land som helst inom EU. Om vi inte hade EU skulle det vara mycket mer komplicerat och inte lika enkelt att resa, studera och leva utomlands.


Comenius projekt ett projekt att minnas det har varit otroligt roligt att vara delaktig i projektet men det är inte slut än! Jag hoppas nästa år när vi får besök från italienarna att de kommer ha lika roligt som vi hade när vi var hos dem. Om det är något jag skulle villa göra igen så skulle det vara i ett sådant projekt, det var så otroligt häftigt att bara komma hem till en italienare och bo där i tio dagar.


Källor

 

Faktakällor

www.forsakringskassan.se

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/eukort

www.europa.eu
http://ec.europa.eu/education/languages/languages-of-europe/doc135_sv.htm

www.europa.eu

http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_9/index_sv.htm

Bild

http://resa-online.se/


Skrivet av: Fredrik Ekstrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0