Hur ser Europas framtid ut?

Har du koll på vad som händer på din egen bakgård? Visste du att den 1 december 2009 trädde ett föreslag i kraft som ska förändra, förbättra och expandera Europa? Nyfiken, läs vidare.


Det finns många skilda meningar om Europa, om dom är bra. Hjälper dom verkligen som dom säger? Vad man än må ha för åsikt om EU, så kan man inte blunda för att dom finns och dom påverkar din vardag. Dom kontrollerar så att du inte har giftiga ämnen i din mat eller vattnet du dricker som kan skada dina barn. EU tittar på din regering, kontrollera, ifrågasätter. Ungefär som en extra hand för varje liten invånare i Europa.

En förändring sker i Portugal


Portugal, Lissabon i december 2007, 13 medlemsländer från Europa är samlade för att skriva på och diskutera fram ett förslag som ska påverka vår framtid, skapa nya möjligheter och förändra vår framtid. Medlemsländerna var ute efter en ny förändringen efter det så kallade Europiska konstutionen.  Dessa länder tyckte att de passade dom och deras invånare utmärkt och skrev på det så kallade Lissabonföredraget.

Lissabonföredraget var ungefär det samma som Europeiska konstitutionens men dom bestämde sig för att förändra den lite. Dom ändrade den språkligt, dom tog bort symbolerna hymnen och flaggan eftersom det kunde tolkas som om Europa bara stödjer vissa stater. Dom ändrade även bland tjänsterna inom Europiska rådet bland annat en väldigt viktigt post- utrikes posten i EU utskottet. En otroligt viktigt post, då hela EU är egentligen en organiserad utrikespolitik mellan olika länder.

Historien kan upprepa sig

Dom ändrade också den gemensamma utrikes och säkerhetspolitiken till en starkare politik. Dom vill göra detta starkare för att underlätta för politikerna i dom olika länder i fall att dom skulle behöva hjälp någon gång. Men även för att ge EU en chans att hjälpa andra länder i tider av kris, en chans att ge dom bistånd, stöd eller annan tänkbar hjälp.

För även om Europa idag är fritt från krig och startades för att undvika krig mellan Europas länder, har historien alltid en tendens till att upprepa sig.

Drastisk förändring som ordförande

Som det hade varit fram tills nu hade regeringschefer och medlemsländer turats om i ett mycket ordnat system. Varje halvår bytes ordföranden ut mot en ny. Nu ville dom ändra det och bytte till ett system där en fast ordförande valdes, på mandatperioden två och ett halvt år. Detta är en väldigt typisk ide för EU, den är

demokratisk och den ger möjlighet till stora förändringar. Då kan man genomföra mycket mer långsiktiga förändringar som håller länge och som inte riskerar att avslutas eller läggas på is efter 6 månader.

Man ges även möjlighet att expandera EU medlemskapen mer, vilket är ett stort mål för EU. Tanken är att alla länder i Europa ska hålla varandras händer och ryggar när det stormar och desto fler länder som stöttar desto större nätverk och hjälp.

Juridisk förändring

Som i varje förening eller liknande plats där flera medlemmar finns med måste det finas stadgar för att inte skapa kontroversiella odemokratiska situationer, stadgarna måste nöja alla. I Lissabon föredraget ville dom inte ändra några juridiska stadgar utan höll sig till originalet.

För att göra alla dom här förändringarna som jag har nämnt skulle kunna träda i kraft och verkställas var en mycket stor grundsten tvungen att avskaffas, Pelarstrukturen. Detta gjorde Europiska Unionen till en enda juridisk person. Och förändringarna kunde börjas.

Irland, sätter stopp


Nu har du läst hela min långa artikel och redan i början nämnde jag att den trädde i kraft 2009, men skrevs på 2007- vad hände där emellan?

Jo, alla länder hade skrivit på, inklusive Irland, men dom var tvungna att ha en folkomröstning. Detta var tvunget att ske eftersom dom hade bestämt det i landets egna konstution. När Irländarna röstade var 53 procent emot.

När EU hade gått in och gett dom många garantier som skulle förändra till det bättre för Irland röstade 2009, 67 procent ja.

Tänk att det lilla sargade landet Irland, kunde ha satt stopp för allt! Det är grejen med EU och Europa, man slutar aldrig förundras. Det kommer också alltid att förändras, och skrivas om- allt för en ny och spännande framtid.

Hoppas du och jag, kan hänga på och utvecklas med EU.

Skrivet av: Tonja Preusler


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0