Frihet, säkerhet och rättvisa.

Internationell brottslighet och terrorism är det som oroar EU-medborgarna mest, där man ska kunna leva fritt och inte behöva oroa sig.

Medlämsstaterna kontrollerar inte längre EU:s inre gräns. Vilket gör att personer med fri rörlighet utgör ett säkerhetsproblem. En särskild säkerhetsåtgärd krävs vid de yttre gränserna. Medlämsstaterna måste samarbeta p.g.a. den fria rörligheten även gäller brottslingar. Polisstyrkor och den rättsliga myndigheten måste samarbeta för att kunna bekämpa internationell brottslighet.

 

Ett viktigt initiativ var mellan Belgien, Frankrike, Luxemburg m.m. år 1985, att kunna resa mellan länderna utan att behöva gå igenom en personkontroll, oavsett vad man har för nationalitet, kunna föra samman en gemensam visumpolitik och därefter kunna genomföra ett område utan inre gränser. Schengenområdet som det kallas.

Schengenområdet utvidgas gradvist och alla EU länder ingår nu i detta område utom några få som t.ex. Irland, Storbritannien och Cypern m.m. men de använder ändå de bestämmelserna.

 

Europa är stolt över att de är så välkomnande till invandrare och flyktingar, för att de ska kunna komma undan faror och krig. EU:s regering har ett en stor uppgift med att ta hand om olaglig och laglig invandring till de utan inre gränser.

 

Man har kommit överens om att harmonisera de bestämmelser man gör så att alla har en chans att få sin ansökning till asyl ens granskad. Invandringspolitik saknas fortfarande i EU men man har en flyktingfond där man får in ca 114 miljoner euro per år.

 

EU behöver ett system för att kunna, på ett effektivt sätt få invandringspolitiken att rulla och fungera och att kunna förhindra illegal invandring och att kunna på ett bra sätt bekämpa brottslighet, människohandel och utnyttjande mellan kvinnor och barn.

 

 

Man vet att terrororganisationer kan slå till vartsomhelst utan att man kan vara beredd. Inom detta Schengen informationssystem så kan man inom polisen och rättsliga myndigheter utbyta information om den person man misstänker och som kanske är från ett annat land.  EU har antagit en lagstiftning som förbjuder penningtvätt och då man har rätt till att följa en persons pengar och hur de flyttas, för att snabbt kunna få tag i personen.

 

Europol i Haag är det största som hänt i samarbete med brottsbekämpande myndigheter. Polis- och tulltjänstemän samarbetar med att bekämpa den internationella brottsligheten som t.ex. narkotika, stulna bilar, och massa annat.

 

Skrivet av: Linda Hiermann

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0