Frihet säkerhet och rättvisa inom eu:s gränser.

Frihet säkerhet och rättvisa är de punkter som EU- medborgarna önskar, genom att få friheten att resa runt i Europa och känna sig säker och accepterad för hur man är och hur man ser ut. Att få sjukvård och hjälp för det man behöver.

Fri rörlighet.

 

 

Den fria rörligheten inom Europa innebär en säkerhets problem för medlemsstaterna eftersom de inte längre kan kontrollera de inre gränserna, även brottslingar kan röra sig fritt genom de inre gränserna så år polisstyrkorna inom EU tvungna att jobba hårdare och samarbeta med myndigheterna för att säkra de yttre gränserna från internationella brottslingar.

 

År 1985 så undertecknades ett avtal mellan Belgien, Frankrike, Luxemburg, nederländerna och Tyskland, vin Schengen vid gränsen till Luxemburg och därav fick namnet Schengenavtalet, länderna enades om att avskaffa all personkontroller, oavsett vilken nationalitet vid dom gemensamma gränserna vilket gör så att det underlättar kontrollen vid Eu:s yttre gränser för att föra en bättre visumpolitik, detta område hade alltså inga inre gränser.

 

Numera så har schengenpaketet och den tillhörande sekundärslagstiftningen införlivats inom Eu-föredragen och i slutet så hade alla länder inget i Schengenpaketet.

Asyl och invandringspolitik.

 

 

I Europa så är vi stolta över våran tradition om att välkomna invandrare och flyktingar som är här för att söka asyl för att komma undan förföljelse eller faror, men idag så står Eu:s regering inför en svår uppgift, d.v.s. den växandet ström av laglig samt olaglig invandring till dom områdena som inte har några inre gränser. Dom har även kommit överens om att harmonisera sina bestämmelser så att en rad grundläggande principer kan handläggas så att ansökningar om asyl. År 1999 i Tammerfors så enades man att arbeta för ett gemensamt europeiskt asylsystem och att det ska vara en enhetlig status för dom som beviljas asyl. Den europeiska flyktingsfonden har även en budget på 114miljoner euro per år.

 

 

Ett effektivt system behövs så att man kan kontrollera de yttre gränserna för asyl och invandrings politiken och att det ska kunna fungera, så att man kan kontrollera och förhindra illegal invandring, samt bekämpa brottsliga organisationer utnyttjar personer samt sysslar med människohandel. Den organiserande brottsligheten kan slå till när som helst och vart som helst och blir allt mera sofistikerad och är oftast uppbyggd kring internationella eller europeiska nätverk. Det är en av andledningarna som införde Scengens informationssystem (SIS), som då är ett avancerad databas som används av rättsliga myndigheter samt polisen , den används genom att utbyta uppgifter om dom personer som har utfärdats en europeisk arresteringsorder , dom kan även se om personen har varit med om någon stöld eller äger stulen egendom. Ett annat sätt som polisen använder är att dom kontrollerar hur brottslingarna pengar förflyttas.

 

 

 

 

Just nu inom EU finns det många parallella rättsystem som var och ett gäller fär de nationella gränserna , och om då EU vill att medborgarna ska ha samma rättsbegrepp så måste ju rättsystemet göra livet enklare för dom och inte göra det svårare eller mera komplex.

 

När det gäller det praktiska samarbetet och är ett av det mest betydelsefulla initiativet Eurojust, som är en samordningsenhets central som upprättades i Haag 2003, och syftet med Eurolust är att åstadkomma ett bättre samarbete mellan rättsliga myndigheter i brottsutredningar inom EU.

 

 

Skrivet av: Niklas Wiman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0