EU:s styrelse

EU:s ministerråd företräder medlemsstaterna och är Eu:s främsta beslutorgan. När statschefer samlas heter det Europeiska rådet. De har till sin uppgift att ge Eu politiska incitament i viktiga frågor.

 

Europaparlamentet företräder medborgarna och beslutar om lagstiftning och budget tillsammans med rådet.

 

Europeiska kommissionen företräder EU gemensamma intressen och är det främsta verkställande organet. Dom har rätt till att föreslå lagstiftningar och ser till att politiken förs korrekt.

 

EU är mer än bara ett statsförbund, men ändå ingen federal stat. Det är en ny form av organisation som inte kan klassificeras som någon form av traditionell rättslig enhet. EU har ett unikt politiskt system, som har utvecklats kontinuerligt under mer än 50 år.

 

Föredragen ligger till grund för en omfattande sekundärrätt som direkt påverkar EU medborgarnas vardag. Sekundärrätten består framför allt av förordningar, direktiv och rekommendationer som har antagits av EU-institutionerna. Den här lagstiftningen, liksom EU:s politiska åtgärder i allmänhet, är ett resultat av de beslut som har fattats av en institutionell triangel bestående av rådet (som företräder medlemsstaternas regeringar), Europaparlamentet (som företräder medborgarna) och Europeiska kommissionen (ett organ som är fristående gentemot EU-ländernas regeringar och företräder EU:s gemensamma intressen).

 

 

Europeiska unionens råd och EU rådet även kallat ministerrådet. Är EU:s främsta beslutsorgan medlemmarna växelvis på ordförandet. Ordförandes mandat tid är sexmånader lång. Olika ministrar deltar i olika frågor som jordbruk, utrikespolitik, industri o.s.v.

 

När Rådet röstar så behöves en majoritet för förändring. Länder har olika olika antal röster beräknat på deras befolkning.

 

Europaparlamentet

 

Europaparlamentet är en folkvald institution som företräder EU-medborgarna. Parlamentet utövar politisk tillsyn över EU:s verksamhet och medverkar i lagstiftningsprocessen. Sedan 1979 hålls allmänna och direkta parlamentsval vart femte år.

 

Europeiska kommissionen

 

Kommissionen är den tredje parten i den institutionella triangel som förvaltar och driver Europeiska unionen. Kommissionens ledamöter utses av medlemsstaterna i samförstånd, och ska godkännas av Europaparlamentet. Deras mandatperiod är fem år. Kommissionen är ansvarig inför Europaparlamentet och måste avgå i sin helhet om parlamentet ställer misstroendevotum. Kommissionen är i hög grad oberoende då den utövar sina befogenheter. Den ska företräda EU:s gemensamma intressen och får inte ge efter för påtryckningar från medlemsstaternas regeringar. Kommissionen brukar kallas ”fördragens väktare” och ska se till att rådets och Europaparlamentets förordningar och direktiv genomförs i medlemsstaterna. I annat fall kan kommissionen väcka talan vid EG-domstolen.

 

Källa: http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_4/index_sv.htm

Skrivet av: Nikolai Nilsson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0