Eu:S Historia I 10 Steg!

Hur har EU utvecklats från att ha varit en gemenskap som från början innehöll sex medlemsländer till en union med 27 medlemsländer? Jag tänker nu bjuda dig på en snabb resa genom EU:s historia i 10 enkla steg...


1. Den18 april år 1951, efter andra världskriget var det många länder som jobbade med att skapa fred i Europa. Robert Schuman, var mannen som lade fram en plan hur samarbetet kan fördjupas mellan olika länder. Det var utifrån hans plan som man arbetade fram ett förslag som sex länder undertecknar: Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland.

Fördraget innebar att ländernas stora industrier, dvs.  kol- och stålindustrierna, skulle handla sinsemellan utan tullar. Idén med det här var att man skulle göra det omöjligt för ett enskilt land att kunna bygga upp sin armé och producera vapen för att sedan starta ett krig mot de andra länderna .

 

2. År 1957, fördraget om Kol- och Stålgemenskapen en stor framgång. År 1957 den 25 mars bestämmer de sex ursprungsländerna att bredda samarbetet till andra ekonomiska sektorer. Medlemsländerna undertecknar Romfördraget  och skapar det  Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG), även kallad den gemensamma marknaden. Idén  med fördraget var att skapa fri rörlighet över gränserna för varor, människor, tjänster och kapital.

 

3. I augusti 1961, byggs en mur som går genom hela Berlin och delar Berlin i två delar, en öst(kommunistisk) och väst(demkratisk), för att hindra människorna i öst att fly till ett friare liv som fanns i Västtyskland. Gränsen var otroligt bevakade och om man försökte fly över till andra sidan så var det högst troligt att man blev skjuten till döds eller dödad på ett annat sätt.

 

4.Den 30 juli 1962 inför EU den gemensamma jordbrukspolitiken vilket ger medlemsstaterna en gemensam kontroll över livsmedelsproduktionen. Det som händer är att lantbrukarna garanteras att få samma pris för samma produkt. Nu producerar EU tillräckligt med livsmedel så att det räcker till alla och lantbrukarna har bättre inkomster. Det här leder dock till att det blir överproduktion med stora överskott av olika varor. Sedan 1990-talet har EU i stället satsat på att få ner överproduktionen och i stället förbättra kvaliteten på de livsmedel som produceras.

 

5. Planerna om att skapa en gemensam valuta börjar arbetas fram på 1970-talet. Det var även under 1970-talet som kampen mot miljöförstöring började ha större betydelse. Påtryckningsgrupper som bl.a. Greenpeace grundas. 1 januari 1973 tillkommer det några länder i EU: Danmark, Irland och Förenade Kungariket

 

6.Den 1 januari 1981, går Grekland med i EU och den 1 januari 1986 går Spanien och Portugal med i EU och antalet medlemsländer är nu tolv!

 

7.Den 15 juni 1987 uppstår Erasmus-programmet, programmet ger universitetsstuderande möjligheten att studera i ett annat EU- land i upp till ett år.

Den 9 november 1989 faller Berlinmuren och gränsen mellan Öst- och Västtyskland öppnas för första gången på 28 år. Tusentals människor kan återförenas med vänner och familj från Västtyskland. Tyskland kan äntligen återförenas efter 40 år. I oktober 1990 går den östra delen av Tyskland med i EU. Finland, Sverige, Österrike blir 1995 medlemmar i EU.


8. Den 1 januari 1999, införs i elva länder Euron ( Grekland fick också Euro dock inte förrän 2001) de länder som ändrade sin valuta till euron var: Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike. Sverige, Danmark och Storbritannien valde för tillgället att inte införa den nya valutan.

 

9. Den 1 maj 2004, Åtta länder går med i EU: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Innebörden är ett efterlängtat slut på den uppdelning av Europa som stormakterna hade enas om vid Jaltakonferensen 60 år innan. Cypern och Malta blir också medlemmar i EU.

 

10.Den 13december 2007 undertecknar alla medlemmsländer Lissabonfördraget. Tanken med lissabonföredraget är att göra EU mer demokratiskt, mer effektivt och mer öppet och med det också bli bättre rustat för att tackla problem om globala utmaningar som klimatförändring, säkerhet och hållbar utveckling. År 2007 går även Bulgarien och Rumänien in i EU.

 

 

EU:s Historia i 10 steg. Vill du skapa nästa 10 steg?

Källor:

http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/index_sv.htm

http://europa.eu/lisbon_treaty/index_sv.htm

http://europa.eu/abc/history/index_sv.htm


Bildkällor:

 

Skrivet av: Paula Fellman


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0