EU:s årliga budget, vad går den till?

EU:s budget används för att genomföra EU:s politik. Budgeten finansieras genom medlemsstaternas avgift till EU. Avgifterna består av intäkter från tullar och moms samt en avgift baserad på ländernas bruttonationalinkomst (BNI). Den större delen av pengarna delas ut till medlemsländerna som stöd och bidrag. Revisionsrätten och Europaparlamentet kontrollerar hur budgeten används.

 

 

EU:s årliga budget är cirka 1 300 miljarder svenska kronor. Pengarna används i huvudsak till att genomföra EU:s politik.

 

En stor del av utgifterna fördelas till medlemsländerna i form av stöd inom EU:s politikområden. Stora utgiftsområden är EU:s stöd till jordbrukssektorn och regionalstöd. Det finns även EU-stöd till exempelvis kultur- och studentutbyten, miljöarbete och forskning. I de flesta fall är det myndigheter i de enskilda medlemsländerna som ansvarar för att besluta om och fördela EU-stöden. I Sverige har till exempel Jordbruksverket och Tillväxtverket sådana uppdrag. Alla pengar går inte till EU-stöd. En del av EU:s budget finansierar gemensamma projekt, till exempel datasystem för brottsbekämpning och gränskontroller och ett europeiskt satellitnavigeringssystem som ska bli ett alternativ till GPS-systemet. Cirka sex procent av budgeten går till EU:s administration och förvaltning.

 

EU:s inkomster kommer till största delen från medlemsländerna som varje år betalar avgifter till EU. Avgifterna kallas för EU:s egna medel och består av intäkter från tullar och moms samt en BNI-avgift. Medlemsländernas avgifter till EU bestäms genom förhandlingar mellan länderna. Generellt betalar större och rikare länder mer än mindre och fattigare länder. Sverige betalar cirka 30 miljarder kronor om året i avgift till EU och får tillbaka cirka 10 miljarder i form av stöd och bidrag.

 

EU:s utgifter delas upp i sex kategorier:

 

·      Hållbar tillväxt

För att öka EU:s konkurrenskraft ger EU stöd till bland annat utbildning och forskning. Stödet går till EU:s politik för ekonomisk och social sammanhållning, bland annat till eftersatta regioner och till utbildning på arbetsmarknaden.

 

·      Skydd och förvaltning av naturresurser

EU:s stöd inom jordbrukspolitiken består bland annat av stöd som betalas direkt till lantbrukare, marknadsstöd för att jämna ut priser på EU-marknaden eller för att öka användningen av vissa jordbruksvaror och stöd till landsbygdsutveckling. Stöd inom miljöområdet och till fiskerisektorn ingår också i kategorin.

 

·      Medborgarskap, frihet, säkerhet och rättvisa

EU ger stöd till projekt som ska bidra till en gemensam asylpolitik eller stärka brottsbekämpande samarbeten mellan medlemsländerna. Det finns även stöd inom konsumentområdet och för att främja europeisk kultur, till exempel marknadsföringsstöd till europeiska filmer och TV-produktioner.

 

·      EU som global partner

EU:s kandidatländer får ett särskilt stöd inför anslutningen till EU. Samarbeten med EU:s grannländer, den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken samt bistånd är andra utgifter.

 

·      Administration

Kostnaderna för administration och förvaltning omfattar bland annat löne- och pensionskostnader för personalen i EU:s institutioner samt lokalkostnader.

 

·      Kompensationer

Bulgarien och Rumänien blev medlemmar i EU 2007. Under de första åren av medlemskapet får de två länderna rabatt på sin medlemsavgift. Rabatten är en kompensation för att de inte kunde i början av medlemskapet ta full del av återbäringen från EU:s budget i form av stöd och bidrag.

Källor: faktablad om EU:s budget www.eu-upplysningen.se.

Skrivet av: Fabian Janz


Kommentarer
Postat av: rrheka

http://swim-strokes.tk/this-is-wise-to-provide-quite-a-few-tailored-details-to-your-potential-customers

http://amnesty-bill-2011.tk/loosely-transform-in-addition-to-more

http://human-rights-organization.tk/?p=275

http://indian-human-rights.tk/or-paper-relating-to-the-wrist-bands-by-using-personalised-solutions

http://corruption-articles.tk/reliability-training

http://human-rights-organizations.tk/hen-watchers

http://adele-parks.tk/if-you-can-be-being-employed-by-a-giant-enterprise

http://what-is-human-right.tk/or-possibly-unaggressive-money

http://amnesty-bill-2011.tk/the-actual-lender-will-forfeit-their-own-dwelling

http://adele-geras.tk/the-ladies-in-egypt-happen-to-be-by-using-specific-aromas-with-regard-to-magnificence

2011-08-17 @ 10:59:32
URL: http://google.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0