EU – Den inre marknaden

För 43 år sedan gick den första lagen om att avskaffa tullarna och införa en gemensam tulltaxa igen inom EU. Idag har den lagen utvecklas till att vi människor, varor, tjänster och kapital kan röra sig lika fritt inom EU som inom ett land. Även om den inre marknaden är något man inte lägger allt för mycket tanke på så är det en av EU:s största framgångar.

Det tog hela sju år för hundratals lagar att gå igenom för att ta bort alla de tekniska, rättsliga och byråkratiska hinder som hämnade den fria handeln inom EU. 1993 gick de sista hundra lagarna i hamn och EU blev mer förenat och en ny, drivande kärna hade skapats inom EU. Den inre marknaden är av avgörande betydelse för välståndet, tillväxten och sysselsättningen i EU. Den bidrar också till att förverkliga EU:s mål inom ramen för Lissabonstrategin. Den är ett integrerat, öppet och konkurrensutsatt område som främjar rörlighet, konkurrenskraft och innovation, bland annat i samspel med unionens politik inom olika sektorer.

   De fysiska hinder som finns är inte så märkbara, då alla gränskontroller för varor mellan EU-länder avskaffats, likaså tullkontroller av personer.  Det som förekommer i fysisk form är stickprovskontroller av polis som görs mot kampen mot brottslighet och droger.

   Sen finns det även tekniska och skattemässiga hinder, hinder som är lite mer påtagliga än de fysiska hindren. Tekniska hinder är till störst del begränsade till att arbeta inom EU. Då det finns vissa yrken som det är lättare att få åka iväg inom EU och bedriva, så som juridik, medicin, turism, bank- och försäkringssektorn finns det även så klart de yrken som inte har samma status och tillstånd att bedriva i ett annat EU land. Det har tagits en del initiativ för att främja den fria rörligheten för arbetstagare, framför allt genom ömsesidigt erkännande av examensbevis eller yrkeskvalifikationer. Skattehindren har reducerats genom en partiell harmonisering av de nationella momssatserna.

   Det pågående arbetet är stort och sker varje dag, EU:s handlingsplan för att upprätta en integrerad marknad för finansiella tjänster har genomförts. Vilket innebär sänkta lånekostnader både för företag och också privatpersoner, samtidigt som vi sparare får ett större utbud då vi kan välja spar- och pensionsplaner från leverantörer inom EU. Bankavgifter för betalningar över nationsgränserna har sänkts.

   Något som ligger många, däribland mig, tätt om hjärtat är jobb möjligheterna utanför Sverige. Då kan man fråga sig vilka det är som har möjligheter att söka jobb i ett annat EU land. Svaret är enkelt, alla som är medborgare inom EU. Är du medlem inom EU har du rätt till att söka jobb i ett annat EU land, arbeta där utan arbetstillstånd, bo där medan du arbetar, stanna kvar även när anställningen har upphört, behandlas på samma sätt som landets egna medborgare när det gäller tillgång till arbete, arbetsvillkor samt alla andra sociala förmåner och skatteförmåner. 

Det finns trotts allt vissa begränsningar, begränsningar mot den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen och folkhälsan när det gäller anställningar i den offentliga sektorn.  Det kan även finnas tillfälliga begränsningar för medborgare från Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Detta beror på att de länderna har för nyligen anslutit sig till EU då det är ett krav på minst sju år innan man kan röra sig fritt inom EU:s arbetsmarknad.

   Säkerheten och kvalitén på varorna kan bekymra många, det finns det inga som helst tvivel om men tack vare EU:s konsumentpolitik kan man alltid känna sig säker på att handla varor och mat. EU:s konsumentpolitik innebär att alla varor är testade och godkända med de regler och ramar EU har satt upp, syftet är att du inte ska behöva riskera att utnyttjas av oseriösa näringsidkare eller drabbas av falsk eller missvisande marknadsföring. Med att dina rättigheter som EU medborgare skyddas har du alltid rätt att ifrågasätta och få din sak provad, oavsett var i EU du befinner dig och hur du inhandlat en vara, oavsett om det är via postorder, via telefon eller i en butik.

Skrivet av: Petter Norgren
Källa till bild: http://www.svd.se/multimedia/dynamic/00302/tull_302345b.jpg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0